Jos ei tunne itseään on vaikea tietää mitä haluaa elämäänsä. Jos kulkee vain muiden odotusten mukaan - ulkoisten motivaattorien/arvojen kautta. Materiassa ja titteleissä ei sinänsä ole mitään vikaa, jos se tuo sulle itsellesi aidosti iloa, eikä ole vain tapa todistaa itselle tai muille oma “paremmuutensa” tai ole epätoivoinen yritys kuulua johonkin. Jos toteutat vain muiden toiveita ja elämää sokeasti, kenen elämästä on silloin kyse? Kuka on kontrollissa? Kenen aikaa se on? Kenen toiveiden ja halujen mukaista? Mitä mietit tästä ajasta kun olet vanha?
Okei, okei.. on ihmislajille tyypillistä haluta uskoa myös nopeisiin pika ratkaisuihin vaikka ne ei tuo pysyvää muutosta, vaan nopean tuloksen joka hyvin usein myös katoaa yhtä nopeasti kuin ilmestyi. Ihminen on kuitenkin eläin joka haluaa säästää voimiaan kaikin mahdollisin tavoin, kuulua johonkin ja saada hyväksyntää. Mieti vaikka tuotteita ja palveluita jotka on super suosittuja ja miten paljon ne myy koska ne helpottaa elämää tavalla tai toisella tai tuo nopeita tuloksia, pysyi ne sitten tai ei.
Ihminen haluaa asiat nopeasti ja mahdollisimman vähäisellä vaivalla, eikä siinä ole sinänsä mitään vikaa, koska muuten ihmiskunta ei kehittyisi. Pointti on vaan siinä, että muutos on kasvua, ei korjaamista!
Muutokseen eli tähän kasvuun taas kuluu aikaa ja matkaan kuuluu “uusien asioiden hermotus” sekä kasvukipuja. Joten pysyvä muutos ei ole helppoa - työ täytyy tehdä ja polku astella ihan itse. Muutos alkaa tarpeesta muuttua, mutta tarpeen ja motivaation täytyy tulla sisältä, susta itsestäsi.
Mitä siis tarvitaan pysyvään muutokseen? Miksi itsetuntemus on niin tärkeää?
-
Vain motivoitunut ihminen pystyy muuttamaan edes pieniä asioita elämässään pysyvästi.
-
Aito motivaatio ei koskaan voi tulla ulkoa vaan lähtee aina sisältä, ihmisestä itsestään.
-
Jotta voi motivoitua aidosti, pitää tietää, mitä oikeasti haluaa.
-
Jotta tietäisi, mitä haluaa, on tunnettava itsensä ja perusarvonsa.
(mikä on elämässä itselle kaikkein tärkeintä?)
-
Jotta voi tavoitella haluamaansa, pitää itse kontrolloida elämäänsä.
Lisäisin vielä itse viimeisen kohdan perään;
"Jotta voit kontrolloida omaa elämääsi, sun tarvitsee nähdä sen arvo ja ottaa se aika mitä muutokseen tarvitaan"
Itse en voisi tätä paremmin sanoittaa ja kiteyttää. Näin siis Aki Hintsa & kirjan kirjoittanut Oskari Saari kiteyttää kirjassaan - Voittamisen anatomia.
Hassua oli myös lukea tätä kirjaa jossa joku (Aki Hintsa) oli kiteyttänyt monta asiaa juuri niin kuin itse asian näen ja miten hyvinvoinnista ajattelen.
Mitä ajatuksia tää herättää sussa? Miten asiat muuttuu sun elämässä? Kun oot motivoitunut, mikä sun fiilis on? Mitä tapahtuu?