Mieltä avartavat kirjat - 9 kirjaa jotka kaikkien kannattaisi lukea

Mieltä avartavat kirjat - 9 kirjaa jotka kaikkien kannattaisi lukea

Jos voisin vaikuttaa, musta olisi ihanaa jos kaikki lukisivat/kuuntelisivat nämä kirjat ajatuksella läpi. Ne ovat olleet mulle tärkeitä ja mieltä avartavia. Ne on olleet isossa osassa mun omalla matkalla tasapainoisempaan elämään ja ymmärrykseen itsestäni ja muista.

  1. Tunne tunteesi - Katja Myllyviita

Kaikki alkoi Katja Myllyviita Tunne tunteesi -kirjasta. Olin vuoden sisällä uupunut pahasti, ahdistunut ja olin löytänyt itseni keskeltä keskivaikeaa masennusta ilman tunteita. Naapurini (joka on psykoterapeutti) ehdotti sen tarkemmin tietämättä tilanteestani, lukemaan tämän kirjan. Hän oli juuri itse sen lukenut ja todennut hyväksi sekä helposti lähestyttäväksi kirjaksi.

Aloin lukemaan kirjaa ja sitoutin itseni myös tekemään tehtäviä mitä kirjassa oli. Tuli kesä (joka itsessään jo helpotti oloa) ja jatkoin kirjan lukemista säännöllisen epäsäännöllisesti.

Mulle tän kirjan lukeminen oli käänteen tekevää. Olin luullut sallivani kaikki tunteet ja tietäväni jotain, mutta tajusin miten vähän olinkaan oikeasti tiennyt ja kuinka paljon olin tukahduttanut tunteita koska osaa omista tuteistani pelkäsin ja välttelin. Koin syyllisyyttä monista tunteistani ja käänsin ne myös itseäni vastaan - sisäänpäin.

2. Tunne lukkosi - Kimmo Takala

Kirja kertoo Skeematerapian muodosta, tunne lukoista ja suojautumiskeinoista jotka muotoutuvat meille kaikille lapsuudessa ja nuoruudessa tavalla tai toisella. Keinot joista on ollut hyötyö lapsuudessa luovat hankaluuksia aikuisena. Eräänlaisia jumeja, koska sisäinen lapsemme ei ole tullut huomioiduksi.

Tämä kirja sai mut oivaltamaan todella monta asiaa ja jumia omasta elämästä jotka vaikeuttivat tai edelleenkin välilllä vaikeuttavat elämää omissa ihmissuhteissa. Tietoisuus niistä ja siitä mitä tapahtuu ja mitä niille voi tehdä toi mukanaan paljon ymmärrystä ja rauhaa. Innostuin Skeematerapiasta niin paljon, että jonkin ajan jälkeen lopulta kävin opiskelemassa Kimmo Takalan johdolla aiheesta syksyllä 2020.

 

3. Mielen yhteydet - Johann Hari

Tämä kirja oli helposti luettava ja ihanan tarinallinen kokonaisuus jonka äärellä pysähdyin monta kertaa oivaltamaan ihmisyydestä, masennuksesta, luontoyhteydestä, ihmisten välisistä suhteista ja yhteisön voimasta. Tämä kirja toi mukanaan monta uutta ja hyvää näkökulmaa siihen miksi minä itse tai kuka tahansa voi huonosti.

 

4. Vihainen nainen: hyvä, paha aggressio - Terhi Ketola-Huttunen & Heli Pruuki

Niinkuin paljastin, pelkäsin ennen omia tunteitani ja yksi ylitse muiden oli oma vihani. Se voima ja hallitsemattomuus mikä vihan kautta musta välittyi. En ymmärtänyt sitä ja pelkäsin satuttavani itseäni tai muita, jos se vihan voima pääsisi irti.

Tämä kirja Tunne tunteesi kirjan oheella auttoi mua ymmärtämään mistä on kysymys ja etten ole paha vaikka tunnen vihaa. Opin tuntemaan vihan voiman ja halun auttaa mua, eikä päin vastoin. Viha on täällä suojelemassa meitä ja kertomassa muille (ja itselle myös) missä meidän rajat on tai missä joku ne ylittää.

 

5. Sapiens: ihmisen lyhyt historia - Yuval Noah Harari

Tästä kirjasta opin kiinnostavalla tavalla ymmärtämään meidän biologiaa ja historiaa ihmisenä. TRE ohjaajana tietysti osa asioista oli tuttuja, mutta taas tullaan siihen, että asioita voi katsoa niin monesta näkökulmasta ja tämä näkökulma oli todella mielenkiintoinen ja valaiseva.

 

6. Häpeän monet kasvot - Ben Malinen

Se meille ehkä vaikein tunne mutta taas tunne joka ei ole hyvä tai huono, vaan vain tunne jolla on viesti ja oma tarkoituksensa. Tässä kirjassa sain häpeän tunteeseen hyviä näkökulmia ja aloin taas ymmärtää itseäni ja läheisiäni hieman paremmin <3

 

7. Virtahepo olohuoneessa sekä Saat mistä luovut - Tommy Helsten

Nämä Tommi Helstenin kirjoittamat kirjat ovat ehkä jo jollain tapaa joillekin klassikoita. Koen että näiden kirjojen äärelle (niinkuin kyllä näiden kaikkien) palaan mielelläni uudelleen ja uudelleen. Ajatukset joita Helsten tuo kirjoissaan esiin saa pysähtymään ja miettimään - musta se on aina hyvä merkki.

 

8. Miksi nukumme? - Matthew Walker

Uni on yksi meidän terveytemme ja hyvinvointimme kulmakiviä. Kuitenkin moni ei osaa arvostaa unen määrää ja laatua ennenkuin siitä tulee ongelma. Tämä kirja tuo konkreettisesti ja helposti esiin sen miksi uni on niin tärkeää. Voisi ajatella, että unen arvostaminen olisi itsestään selvää kun mietitään kuinka paljon me vietetään elämästämme aikaa nukkuen.

Uni on siitä vielä jännä että tarve ja unisykli (aika jolloin olisi hyvä nukkua) muuttuu iän myötä. Musta se on ollut hyvä tietää koska kun oma lapsi tulee teini ikään ja sykli muuttuu biologisista syistä myöhäisemmäksi, kyse on siitä, eikä siitä, että lapsi olisi hankala. Osaan siis olla tulevina vuosina hänelle lempeä myös unen suhteen.

 

9. Jäljet kehossa - Bessel van der Kolk

Kirjassa käsitellään kehoon jääviä traumoja sekä trauman hoitoa. Kyseessä ei ole kevyt ja helppo kirja vaan aika raskas trauma kertomuksineen sekä paksu, mutta loistava kirja jos trauma kiinnostaa. Itseäni se kiinnostaa ja sen kautta on helpompi ymmärtää vaikka sitä miksi asiat jotka järjellisesti ymmärretään eivät katoa mielestä tai kehosta, koska keho muistaa ja koska muisto on meidän tunneaivoissamme eikä järkiaivoissa.

 

Takaisin blogiin